Een ICT-stage in coronatijd bij Breedband, hoe gaat dat? Nou, heel erg goed! Ole heeft zijn studie als Systeembeheerder aan ROC Midden Nederland bij ons succesvol afgerond. Over zijn stage -grotendeels vanuit huis- schreef hij een blog.

ICT-stage bij Breedband

Als ICT-stagiair bij Breedband werk ik vijf dagen mee op Supportafdeling, grotendeels vanuit huis. De Supportafdeling is het eerste aanspreekpunt van onze klanten met technische vragen. Via ons ticketsysteem of telefonisch: deze beantwoord ik vanuit mijn werkkamer!

Als stagiair bij Breedband ben ik écht onderdeel van het team. Dat maak je niet overal mee. Ik heb dezelfde bevoegdheden als een Support Engineer. Natuurlijk word ik daarin intensief begeleid. Zo heb ik toegang tot de systemen, kijk en werk ik mee en kan mezelf zoveel mogelijk uitdagen als ik wil. Is er een technisch meer complexe ticket? Dan heb ik de ruimte om deze te onderzoeken. Kan ik het zelf oplossen, eventueel met hulp van een ervaren collega, dan mag dat. Is een ticket te complex, dan wordt deze natuurlijk direct opgepakt door een Netwerk Engineer.

Elke dag kan anders zijn; je weet niet welke vraagstukken er op je pad komen.

Naast tickets beantwoorden ga ik zo nu en dan op pad voor het oplossen van een vraagstuk. Want niet alle tickets zijn online te verhelpen. Zo ben ik onlangs naar de klant op locatie gegaan om een internetverbinding te controleren, dit in samenwerking met een Netwerk Engineer op afstand. Dat was erg tof om te doen!

Het meewerken op de Supportafdeling maakt dat de theorie van mijn studie in de praktijk toegepast kan worden. Waar ik op school met mijn neus in de boeken zit, mag ik bij Breedband deze kennis gebruiken om aan de knoppen te draaien! Het is bij Breedband niet de vraag of dingen bij Breedband te leren zijn, maar het is eerder hoeveel ik wíl leren.

De studieboeken van Ole in zijn werkkamer

Stagelopen vanuit huis

Toen ik ging solliciteren was het al snel duidelijk dat vanwege de corona mijn stageperiode online en vanuit huis zou plaatsvinden. In eerste instantie beetje een domper, maar ik heb vooraf regelmatig contact gehad met mijn stagebegeleider Ronald om te bespreken hoe we er het beste van konden maken. En dat is gelukt! Zo is mij in de eerste week de mogelijkheid geboden om samen met Ronald op kantoor in te werken. Eenmaal ingewerkt spraken we af om elke week een evaluatiegesprek te houden. Dit om te kijken of alles nog lekker liep en of ik het naar mijn zin had.

Het contact op afstand was een beetje wennen aan het begin. Je staat te popelen om al je nieuwe collega’s te leren kennen, online is dat toch anders. Soms is het gek om al maanden met mensen samen te werken die je fysiek een enkele keer hebt gezien. Ondanks alles verloopt het contact vlekkeloos en is er ook genoeg gezelligheid. Zo organiseert Breedband elke maand een leuke online activiteit waarbij je elkaar toch weer iets beter leert kennen.

Vanuit huis stagelopen, heeft mij veel geleerd over zelfstandig werken.

Leren en zelfstandigheid

Het stagelopen vanuit huis heeft mij veel geleerd. Een direct gevolg van het thuiswerken is dat ik snel zelfstandig heb leren werken. In het begin kan dit wat frustrerend zijn aangezien je niet snel iets aan iemand kan vragen die normaliter naast je zou zitten. Daardoor heb ik geleerd om zelf eerst in oplossingen te denken. En dat betekent bijvoorbeeld dat ik eerst, tot zover mijn kennis reikt, alle vragen naloop alvorens ik hulp vraag van een collega. Ik denk dan ook dat de zelfstandigheid die met deze situatie gepaard gaat er juist voor heeft gezorgd dat ik veel meer heb geleerd tijdens mijn stage.

Van mijn hobby mijn stage én werk gemaakt

Mijn passie voor IT en netwerken is groot en dat is een match met Breedband. Niet alleen bij Breedband, maar ook in mijn vrije tijd vind ik het leuk om met -eigen- servers te werken en te lezen over de laatste ontwikkelingen in het vakgebied. Bij Breedband kan ik echt mijn ei kwijt. Van mijn hobby heb ik nu dan ook echt m’n werk gemaakt, want nu ik mijn stage succesvol afgerond ga ik naast mijn studie HBO ICT aan de slag op de afdeling Support. Een hele mooie kans voor mij! Ik heb dan ook ontzettend veel zin om verder aan de slag te gaan als Support Engineer.