In het verhaal van Synerlogic lees je dat Breedband voor de locaties in Duiven een redundante glasvezelverbinding op eigen net heeft ontsloten. Synerlogic kiest bewust voor een hoge netwerkbeschikbaarheid. ‚ÄúHet hart van ons bedrijf is een ERP-systeem; alle orders en de financi√ęle afwikkeling gaan er doorheen. We moeten volledig kunnen vertrouwen op ons netwerk‚ÄĚ, legt Erik Mulder, IT-Manager van Synerlogic, uit.

Redundancy is voor ieder bedrijf anders

Breedband heeft samen met Synerlogic gekeken naar de kritische factoren van hun digitale bereikbaarheid. Vanuit daar is er een plan van aanpak gemaakt en zijn er oplossingen gekozen, die aansluiten bij Synerlogic en hun dienstverlening. Is dit ‚Äėredundancy-plan‚Äô ook toepasbaar op jouw bedrijf of organisatie? De risicoanalyse als methodiek wel, maar het plan en de uitwerking niet. Het verhogen van netwerkbeschikbaarheid is voor ieder bedrijf anders. Er is geen vaste blauwdruk beschikbaar.

Wat is de impact als je netwerk uitvalt?

We krijgen van onze klanten vaak vragen over het vergroten van netwerkbeschikbaarheid. Wat moeten ze hiervoor inregelen? We hebben daar niet meteen een sluitend antwoord op. De wensen en eisen op het gebied van netwerkbeschikbaarheid zijn voor ieder bedrijf verschillend. De belangrijkste vraag is:  hoeveel downtime kun jij je permitteren? Ofwel, hoe belangrijk is continu√Įteit voor jouw business? Onze klanten willen natuurlijk dat hun netwerk te allen tijde beschikbaar is, maar (on)geplande downtime is onvermijdelijk. De vraag is niet of het gebeurt, maar wanneer!

‚ÄúStel dat een graafmachine onverhoopt de glasvezelkabel raakt die jouw bedrijf internet levert. En je bent een dag niet bereikbaar. Is dit aanvaardbaar voor jou?‚ÄĚ

Risicoanalyse

We halen hierboven het voorbeeld van een falende internetverbinding aan, maar ook netwerkapparatuur kan uitvallen. Netwerkuitval kan diverse oorzaken hebben. Een risicoanalyse van jouw netwerk geef meer inzicht in de kritische succesfactoren van jouw netwerk. De analyse begint meestal bij de internetverbinding. Wat kunnen we inregelen voor het geval er downtime is, zoals bij een kabeldefect of geplande netwerkupdates? Een redundante verbinding is vaak een goede oplossing. Toch is het belangrijk om ook verder te kijken. Niet alle risico’s van uitval zijn hiermee gedekt.

Redundant uitvoeren van apparatuur

Netwerkbeschikbaarheid gaat over het optimaal inrichten van het netwerk. Daar hoort ook IT-apparatuur bij. In een risicoanalyse kijken we naar onderdelen die de grootste kans hebben om defect te gaan. We kunnen deze bijvoorbeeld redundant uitvoeren. Zo is er altijd een achtervang waar het verkeer naartoe wordt gestuurd. Maar wat als er brand uitbreekt op de plek van je apparatuur of als de stroom uitvalt? Ondanks de redundante onderdelen, is er nog steeds een uitvalrisico. We kunnen in dit geval ook apparatuur dubbel uitvoeren op een externe locatie. Deze zekerheid vraagt een investering in hardware, softwarelicenties en onderhoud.

Investering vs. uitvalconsequenties

Dan volgt de vraag: kun je de investeringen in netwerkbeschikbaarheid afwegen tegen de mogelijke risico‚Äôs en gevolgen van een netwerkuitval? Digitale bereikbaarheid kan van groot belang zijn voor een succesvolle bedrijfsvoering. Hoe is dat voor jou: als jouw netwerk uitvalt, wat is dan de impact? Kunnen collega‚Äôs verder werken? Merken klanten en leveranciers er iets van? Voor sommige bedrijven is discontinu√Įteit onacceptabel, anderen kunnen het zich tijdelijk permitteren. Het inbouwen van netwerkbeschikbaarheid is complex en het beperken van risico‚Äôs hangt samen met bedrijfsprocessen en de (veranderende) wensen en behoeften.

Hoe kan Breedband helpen?

De ervaring leert dat een vraag stellen over netwerkbeschikbaarheid tot meer vragen leidt. Breedband kan jou helpen die te beantwoorden. Wil jij weten hoe jij de risico’s op netwerktuitval voor jouw bedrijf tot een minimum kunt beperken? We brengen graag met jou in kaart op welke plekken in je netwerk een verbinding kán uitvallen en hoe cruciaal die voor de bedrijfsvoering is. We adviseren je over oplossingen, kunnen deze doorvoeren en het verloop monitoren. Met de risicoanalyse van Breedband maak je onderbouwde keuzes voor het verhogen van netwerkbeschikbaarheid.

Meer informatie

Wil jij meer weten over een risicoanalyse voor jouw bedrijf of organisatie? Neem contact met ons op!

Ja, ik wil meer informatie over een risico-analyse!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.