Begin dit jaar kondigden we het al aan: Signet en Breedband bouwen een heel nieuw core-netwerk, genaamd de Connectivity Core; het hart van onze technische operatie. Deze infrastructuur biedt nog meer capaciteit qua bandbreedte én de mogelijkheid van meer geavanceerde redundantie. Ook is het nieuwe netwerk berekend op de aanhoudende toename van DDoS-aanvallen. Binnenkort is het zover.

Megasprong naar de toekomst

Signet en Breedband hebben allebei een eigen core-netwerk met ieder een eigen backbone om alle connectiviteit door het land te kunnen transporteren. Dit netwerk biedt onze klanten alle functionaliteit en capaciteit die ze nodig hebben. Onder andere voor het realiseren van private netwerken tussen vestigingen, het leveren van internetdiensten en het bieden van managed service-oplossingen.  

Onze netwerken zijn nog steeds up-to-date en voldoende schaalbaar. Toch staan we aan de vooravond van een belangrijke volgende stap: de bouw van een totaal nieuw Connectivity Core netwerk voor de komende vijf tot zeven jaar en waarvan de architectuur ook daarna schaalbaar blijft. Waarom? Omdat we daarmee een megasprong maken voor onszelf maar zeker ook voor onze klanten.

“Met ons nieuwe core-netwerk zijn we voorbereid op de toenemende DDoS-aanvallen en kunnen we onze klanten d.m.v. meerdere availability zones een optimale netwerkbeschikbaarheid garanderen.”

door Remco Bressers, Technical Director Signet & Breedband

Waarom nog meer overcapaciteit?

“We gaan opschalen van de huidige 10 en 40 gigabit standaard naar minimaal 100 gigabit in ons eigen netwerk”, vertelt Remco Bressers, Technical Director bij Signet & Breedband. Zo zorgen we voor nóg meer overcapaciteit. Die overcapaciteit is onder meer nodig omdat de DDoS-aanvallen in volume blijven toenemen, en daarmee de werklast op een netwerk. Een tweede reden is dat de behoefte aan capaciteit vanuit onze klanten blijft groeien. Dat komt vooral door de transitie naar clouddiensten én door de verplaatsing van klassieke media richting het internet. Ten derde: omdat bedrijven hierdoor afhankelijker worden van hun netwerk- of internetverbinding en daarmee ook de behoefte aan redundantie toeneemt.

Gedistribueerde redundantie

Netwerkapparatuur heeft een gemiddelde economische levensduur van vijf tot zeven jaar. De conceptuele architectuur van het Connectivity Core netwerk is echter schaalbaar voor een veel langere termijn”, vervolgt Remco. Voor de ontwikkeling van de netwerkarchitectuur hebben we goed gekeken naar Cloud-infrastructuren, en dan vooral naar de opzet en conceptuele architectuur van de IaaS-dienstverlening zoals bijvoorbeeld onze team.blue collega’s van TransIP en Hypernode deze aanbieden. Binnen de groep beschikken we over een enorme hoeveelheid architectuurkennis.

Met ons nieuwe netwerk gaan we veel verder dan de huidige N+1-redundancy. We bouwen het gedistribueerd op. Hierbij verdelen we de werklast over meerdere netwerkelementen en koppelingen. Als één element uitvalt, dan blijft het netwerk bestand tegen uitval van nóg een element. Ons netwerkmodel bevat ook meerdere availability-zones. Dit zijn in feite andere locaties (zones) waar alle functionaliteit voor onze klanten door kan blijven draaien. In deze datacentra bouwen we POD’s met dezelfde apparatuur, die dezelfde werklast draagt als het andere datacenter uitvalt.

Meerdere availability-zones

Maar wat nu als zich in een deel van Amsterdam een black-out voordoet? Ook dan moet ons netwerk beschikbaar blijven. “Daarom gaan we fysiek uitbreiden naar andere delen van het land”, vervolgt Remco. Als onderdeel van team.blue, beschikken we over meer dan vijftien locaties in Nederland. Ons doel is uiteindelijk om met Connectivity Core onze dienstverlening geografisch te kunnen spreiden over tal van andere locaties naast Amsterdam, wat op dit moment het hart is van internet in Nederland.

Het core netwerk doorgronden en beheren

Signet en Breedband maakten doelbewust de strategische keuze voor een Europese partner: Nokia. Zo blijven we onafhankelijk van zowel Amerikaanse als Chinese partijen, wat de bedrijfszekerheid waarborgt. Remco: “Nokia zet samen met ons het netwerkconcept op en levert de technologie. Maar we willen het concept volledig zelf doorgronden en in eigendom nemen, met Nokia als trusted partner en met ondersteuning vanuit team.blue. Op die manier bouwen onze netwerkarchitecten en netwerk engineers veel expertise op.”

“Straks hebben we als Signet & Breedband één gezamenlijk netwerk dat we zelf ontwikkeld hebben en als beste beheren.”  

door  Remco Bressers, Technical Director Signet & Breedband

Van concept naar oplevering medio 2022

Het gaat hard met de ontwikkeling van het nieuwe netwerk. De conceptuele en technische architectuur zijn klaar. Eind juni is de Proof of Concept-fase gereed, waarna de installatie in de datacentra start. Hierna volgt een uitgebreide fase waarin het netwerk getest gaat worden op zowel capaciteit als redundantie en volgt uiteindelijk een acceptatie van de omgeving. Zodra aan alle vereisten voldaan zijn, gaan we over tot het migreren van onze klanten. “De start van deze fase wordt naar alle waarschijnlijkheid richting eind 2022”, aldus Remco. Maar daarover later meer. We zijn trots op deze nieuwe ontwikkeling en houden je graag op de hoogte.

Meer informatie

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel of wil je weten wat we voor je kunnen betekenen? Neem dan contact op via info@breedband.nl of bel met onze experts op (088) 599 99 99. Het is onze kracht om na te denken over creatieve, flexibele en kwalitatief hoogwaardig oplossingen waarmee jij geholpen bent.