Breedband transportnetwerk

Trots! Dat zijn we op ons nieuwe optisch transportnetwerk (OTN). Een compleet vernieuwd glasvezelnetwerk van ruim 500 kilometer, onderling verbonden door 22 datacenters. Dat is goed nieuws voor Breedband-klanten. Voortaan kun je rekenen op nóg meer bandbreedte (hogere capaciteit!) én snellere opleveringen. Hoe dat precies zit? We leggen het je graag uit.

Wat is een optisch transportnetwerk?

Het antwoord is best technisch, dus we doen ons best dit zo helder mogelijk uit te leggen. Een optisch netwerk is een netwerk dat meerdere verbindingen over één glasvezelkabel (ook wel ‘kleuren’ genoemd) verstuurt. Dit kan omdat het lichtspectrum is opgedeeld in verschillende golflengtes. We bouwden het nieuwe netwerk met de nieuwste solide apparatuur van fabrikant ADVA.

Een klus met technische uitdagingen

In zes maanden tijd vervingen we ons volledige netwerk en alle apparatuur in de 22 datacenterlocaties. Een flinke uitdaging! Vooral het migreren van de verbindingen was een puzzel, omdat de lichtsignaalsterktes van het oude en het nieuwe netwerk van elkaar verschillen. Verder bouwden we natuurlijk niet alle 22 locaties tegelijk om. Dit vroeg om een zorgvuldige coördinatie. Een uitdaging was ook de beperkte fysieke ruimte in de datacenters. Een krappe bedoening! Een pluim voor de monteurs, want zij hebben alle apparatuur heel netjes geïnstalleerd, uniform voor alle locaties.

Wat heb ik daar als klant aan?

Heel veel! Met ons nieuwe optisch transportnetwerk zijn we helemaal klaar voor de toekomst. Dat is nodig, want de capaciteitsvraag blijft met groeiende digitalisering de komende jaren toenemen. Ons netwerk is er in ieder geval klaar voor. De voordelen voor klanten op een rij:

Jouw nieuwe verbinding razendsnel beschikbaar

Dankzij het nieuwe transportnetwerk staat er een grote voorraad aan verbindingen klaar. Daardoor kunnen we voortaan nog sneller verbindingen opleveren. Voorheen kostte het wat meer tijd om het netwerk te upgraden en zo een verbinding bij te plaatsen. Nu ligt tussen elk datacenter een voorraad van maar liefst 51 (!) lijnen. Die kunnen we elk moment in gebruik nemen, zonder dat er upgrades nodig zijn aan het netwerk.

Zeer hoge snelheid tot 200 GBit/s

We leveren jouw verbinding niet alleen sneller op, je kunt ook nog eens rekenen op zeer hoge snelheden over lange afstanden, tot maar liefst 200 GBit/s. Dit komt niet alleen door optische techniek en de ADVA-apparatuur, het komt ook omdat een optisch transportnetwerk een directe verbinding is van datacenter naar datacenter. Er zit geen partij tussen waarmee we moeten connecten. Deze directe verbinding zorgt voor een minimale netwerkvertraging (latency). Hierdoor is het netwerk ook heel geschikt voor real-time verbindingen. De volledige verbinding is van jou. Je deelt deze dus niet met andere gebruikers. Ook dat draagt bij aan de zeer hoge snelheid.

Stabiele verbinding

Je kunt vertrouwen op een stabiele verbinding. Dit dankzij de mogelijkheid van forward error correction (FEC) op jouw verbinding. Hiermee voorkomen we afwijkingen in de lichtsignalen die door onze lijnen gaan. Belangrijk omdat bij een optisch transportnetwerk de lichtsignalen op de lijnen gevoelig zijn. Een afwijking in de waarden heeft al gauw impact op de verbinding. We houden deze waardes dan ook nauwlettend in de gaten. Zo garanderen we 24/7 de kwaliteit van jouw verbinding.

Onderhoud en beheer volledig in eigen hand

We hebben ons netwerk niet alleen zelf gebouwd, we beheren het ook helemaal zelf. Dat betekent dat we snel schakelen voor onderhoud en beheer. We kennen ons eigen netwerk natuurlijk ook door en door. Eventuele storingen sporen we op afstand (remote) op. Ook als ons providernetwerk om welke reden dan ook niet meer op afstand is te benaderen. Dat lukt ons, omdat we voor het beheer een out-of-band-netwerk hebben gebouwd; een extra netwerk voor trouble shooting op afstand.

Kies de snelheid die jij nodig hebt

En dan nog dit: dankzij de nieuwe apparatuur in onze datacenters ben je voortaan nog flexibeler in het afnemen van de snelheid. Of je nu kiest voor 1, 10, 100 of 200 G ethernet of 8GB fiberchannel. Je betaalt dus niet onnodig veel voor een snelheid die je niet nodig hebt. Heb je op een gegeven moment toch meer snelheid nodig? Of wil je bijvoorbeeld graag een 1Gbit/s-verbinding en een 100 GBit/s-verbinding naast elkaar? Vertel het ons en wij helpen je met de beste oplossing!

Neem contact met ons op!