1. Locatie

Als eerste is de locatie van de router heel belangrijk. Mijn collega engineers en ik zullen er altijd voor zorgen dat hij op de meest ideale locatie staat. Indien je de router toch wil verplaatsen, zorg er voor dat hij op een centrale plek staat waar het signaal geen lange afstanden hoeft af te leggen, en zorg ook voor goede bekabeling. Zo zorg je ervoor dat het bereik optimaal blijft!

2. Ruimte voor signaal

Het is ook belangrijk dat het signaal de vrije ruimte heeft, om naar je apparatuur te kunnen stralen. Zet hem daarom het liefst niet verstopt in een kast of kelder. Zet het apparaat ook niet direct naast andere apparatuur dat signalen uitzendt en niet naast stroomkabels. Dat zijn allemaal dingen die het signaal kunnen verstoren.

3. Het is druk in de lucht; kies ik 2.4 of 5 GHz?

Bij Breedband heb je twee verschillende wifi-frequenties op de router: 2.4 GHz en 5 GHz.

De verschillen: De voordelen bij de 2.4 GHz frequentie, is dat het signaal een groot bereik heeft, goed door de muren heen gaat en door ieder apparaat wordt ondersteund. Helaas is het echter bij de 2.4 frequentie bekend dat het op deze golf heel druk is in de lucht. Niet alleen wifi, maar ook allerlei andere signalen surfen op deze golf mee in de lucht. Daarom is dit 2.4 GHz verkeer, in deze tijd van alles draadloos, heel erg druk geworden. Deze drukte kan uiteindelijk botsingen veroorzaken met allerlei problemen als gevolg. Bij ons is bekend dat dit bijvoorbeeld in de binnenstad van Arnhem geregeld voorkomt.

Dus wat nu? Nou, daarom is de 5 GHz frequentie uitgevonden. Bij de 5 GHz frequentie is deze drukte veel minder tot niet het geval! En inmiddels ondersteunen bijna alle apparaten deze frequentie! Plus hierbij is op de 5 GHz frequentie ook het grote voordeel dat de snelheden van de verbinding naar het apparaat een veel hogere snelheid realiseert. Een klein nadeel is wel dat 5 GHz iets lastiger door muren heen gaat. De plaatsing van het wifi-punt is dus extra belangrijk, en zijn soms extra steunpunten nodig.

Conclusie en het advies van Breedband over de frequentie: Probeer altijd voor het 5 Ghz wifi signaal te kiezen. Bij onze router eindigt de naam van het 5 Ghz wifi punt op _5G, verbind je met dit Wifi punt, dan heb je de 5 Ghz frequentie te pakken! Lukt dit niet, dan is de 2.4 Ghz, het wifi punt zonder de _5G notatie, het alternatief.

Conclusie

Zet de router dus op een centrale plek waar hij goed kan stralen en waar weinig ander apparatuur in de weg staat. Verander eens de frequentie naar 5 GHz voor een beter signaal. Is de wifi toch niet helemaal naar behoren? Neem dan contact met mij of een van mijn collega’s op via support@breedband.nl of 088 – 599 99 40.