Een geheel nieuw IT-netwerk voor Flores Onderwijs

In een half jaar 43 (school)locaties inclusief stafbureau voorzien van een nieuw IT-netwerk én deze in beheer nemen. Breedband deed het voor Flores Onderwijs (voorheen DeBasisFluvius), een stichtingsbestuur voor primair onderwijs in Arnhem en omstreken. “Breedband heeft ons in korte tijd een betaalbaar netwerk geleverd dat werkt. Digiborden, Chromebooks en tablets; de leerkrachten en leerlingen kunnen er onbeperkt en probleemloos mee werken”, aldus Bert van de Bovenkamp, a.i. informatiemanager en eindverantwoordelijk voor het project ‘Samen Slimmer met IT’.

Flores Onderwijs koos voor een geheel nieuwe IT-omgeving om een webbased leer- en werkomgeving mogelijk te maken voor de ruim 11.000 leerkrachten en leerlingen. “Meer flexibiliteit in tijd-, plaats en apparaat-onafhankelijk werken, dát is wat we graag wilden. Ook stonden Chromebooks in de klas al een tijdje op ons wensenlijstje”, zegt Bert. Hij vertelt dat de druk op het project groot was. “We werkten aan een serieuze ambitie, maar met restricties op tijd en budget. De impact op de organisatie en medewerkers moest ook beperkt blijven. “De werkdruk in het onderwijs is immers al groot genoeg”, aldus Bert.

Regie over IT

Het stichtingsbestuur ging op zoek naar nieuwe leveranciers, omdat de dienstverlener waaraan de ICT oorspronkelijk was uitbesteed niet de gewenste ondersteuning kon bieden. “We willen als organisatie voorop lopen, maar op dit punt voelden we ons geremd in onze ontwikkeling. Tablets in de klas en werken met Office365 of GoogleG Suite? Er waren vanuit onze voormalige dienstverlener te veel mitsen en maren.” Flores Onderwijs besloot een nieuwe weg in te slaan en koos voor het IT-regiemodel. “We wilden onze eigen keuzes maken en zélf de regie voeren. Vanuit deze wensen gingen we op zoek naar experts op de deelgebieden van IT-beheer”, legt Bert uit.

Innoveren in het primair onderwijs is wat ons betreft gericht op het leveren van meer maatwerk en het verhogen van de onderwijskwaliteit. IT kan hier een belangrijke bijdrage aan leveren.”

door Bert van de Bovenkamp, Flores Onderwijs

Energiek en creatief bedrijf

Bert kwam via de afdeling inkoop op het spoor van Breedband. “Mijn eerste indruk was: een energiek bedrijf met creatieve denkers die openstaan voor nieuwe vraagstukken. Ik wilde er ook zeker van zijn dat Breedband een partij was die wilde meedenken in de ontwikkeling van onze organisatie.” In de gesprekken tijdens het aanbestedingstraject merkte Bert al snel dat Breedband hetzelfde in de wedstrijd zat. “Alles was bespreekbaar. ‘Zeg maar hoe je het wilt hebben, dan kijken we hoe we dat kunnen regelen’. Dát was wat we zochten.” Ook de fysieke nabijheid van Breedband was een pre voor Flores Onderwijs. “Wanneer het nodig is, wordt er snel gereageerd en zijn de engineers van Breedband binnen no-time op locatie.”

IT in het onderwijs moet het gewoon doen!

Vorig jaar heeft Breedband alle basisscholen inclusief stafbureau voorzien van een nieuw netwerk. Naast het leveren en installeren van switches en accespoints is een firewall-opstelling in het datacenter gerealiseerd en beheert Breedband het netwerk. “Voor de zomervakantie werden vier pilotlocaties succesvol gemigreerd. Daarna volgenden de andere scholen met zo’n twee per week.” Bert is tevreden over hoe het project is verlopen. “IT in het onderwijs moet het gewoon doen. Leerkrachten ‘durven’ alleen met IT te werken als ze erop kunnen vertrouwen. Het laatste waarop je zit te wachten is digitaal een les voorbereiden en dat het Digibord dan niet werkt of de tablets geen connectie maken. Het moet werken en dat doet het netwerk van Breedband. Daarin maken ze het absolute verschil!”

“Breedband is kleurrijk in zijn doen en laten en dat maakt het een fijne club om mee te werken!”

door Bert van de Bovenkamp

Partnership

“Het verschil in onze samenwerking zit ‘m ook in ons partnership”, gaat Bert verder. “Breedband luistert naar onze behoeftes, stelt zich flexibel op en beweegt mee. Neem bijvoorbeeld in dit project de aanschaf van de hardware. Wij wilden naar een uniform netwerk om de beheerskosten minimaal te houden, dat betekende onder meer het vervangen van de accespoints in de scholen. Breedband werkt vooral met Cisco, wij wilden materiaal van een ander investeringsniveau. Breedband zei toen: ‘we onderzoeken deze oplossing en als we er vertrouwen in hebben, dan werken we ermee’. Ze hebben zich uiteindelijk het materiaal eigen gemaakt en uitgerold. Dat gaf ons een gevoel van ‘we zijn in control’: we kunnen écht de regie voeren.”

Blijven meedenken in oplossingen

Als interim informatiemanager komt Bert veel partijen tegen die diensten leveren zoals afgesproken en daar blijft het dan bij. Dat geldt volgens Bert niet voor Breedband. “Als het even moeilijk wordt, dan blijven ze meedenken in oplossingen. Dát is hun kracht.” Bert vertelt over de migratie in het project. “Voor de internetverbinding maken we gebruik van een glasvezelringstructuur. Van te voren had ik, op basis van de ringvolgorde bepaald welke school eerst gekoppeld en gemigreerd kon worden. Breedband ging ermee aan de slag, maar op een gegeven moment bleek de volgorde niet helemaal juist. Op dat moment zei Breedband niet ‘jullie hebben een fout gemaakt en nu?’. In tegendeel: ze maakten zich probleemeigenaar en kwamen met een oplossing. Dát is fijn werken.”

“Het project en de samenwerking met Flores Onderwijs was ontzettend leuk. Het is betekenisvol om te zien dat jouw werk ervoor zorgt dat de leerlingen beter onderwijs krijgen”

door
Michel Ragas, Systems Engineer bij Breedband

Altijd connectie

“Het is al een vanzelfsprekendheid geworden. Je hoort er niemand meer over, het werkt gewoon”, antwoordt Bert op de vraag of de gebruikers tevreden zijn. “Hoeveel tablets en Chromebooks er in de klas ook worden opgestart, er is altijd verbinding. Alsook op het stafbureau. “Eens per maand komen de directies samen. Voorheen was er altijd gedoe met kabeltjes trekken zodat er gepresenteerd kon worden. Nu gaat dat vlekkeloos; iedereen kan werken en er is altijd connectie.” Ook over het netwerkbeheer door Breedband is Bert positief. “Er werken experts bij Breedband die werken met een goede monitoringtool. Als er een probleem is hoef je niet langs drie loketjes of allerlei formulieren in te vullen. Je krijgt gewoon iemand aan de lijn. Sterker nog, vaak hoeven we niet eens zelf te bellen dan is het probleem al door Breedband gespot en krijgen wij een telefoontje.” 

Meer weten over Flores Onderwijs https://www.floresonderwijs.nl/

End of story!

Lees ons volgende klantverhaal

Zorggroep Charim: klaar voor de toekomst met Managed WAN

Romy de Kinkelder Marketeer
Lees dit klantverhaal
Zorggroep Charim