Via glasvezel kun je zo onwaarschijnlijk veel data versturen, dat het de bestaande economische verhoudingen op zijn kop zet. ‘Glasvezel zorgt er voor dat bandbreedte niet meer schaars is. Daarmee is het een disruptieve technologie’, zegt Jaap van Till. ‘Het maakt dingen mogelijk, die niet eerder mogelijk waren.’ Voor de oprichting van Breedband Arnhem vroeg Dave Aaldering advies aan onder meer Jaap van Till, professor-emeritus Network Infrastructures and Social Networks.

Disruptief betekent letterlijk ontwrichtend. Glasvezel zorgt ervoor dat we elkaar via onze laptops en telefoons enorm veel gegevens (data) kunnen sturen. Het maakt nieuwe manieren van communiceren mogelijk. Wie je bent en waar je ook bent. Dat betekent vrijheid en biedt ontzettend veel mogelijkheden tot samenwerking.

‘Glasvezel ondergraaft de bestaande netwerken van koper que prijs en mogelijkheden. Het is daarmee disruptief. Het roept ook weerstand op’, zegt Jaap van Till. ‘De bestaande telecombedrijven hebben de aanleg van het laatste stuk glasvezel, van de straatkast naar huizen en bedrijven, lang tegengehouden. Zij krikken liever de capaciteit van het bestaande kopernetwerk op door er allerlei kastjes tussen te plaatsen. Dat is niet toekomstbestendig. Glasvezel wel. Daar kunnen we nog zeker twintig tot dertig jaar mee vooruit.’

Verder lezen?

Klik hier om het hele artikel in de online Glassy te lezen

De hele online uitgave van de Glassy vind je hier